„Te is légy STEM csillag" beszámoló 2018. május 10. csütörtök
 

„Te is légy STEM csillag „Te is légy STEM csillag" címmel a tanév elején indított a Soroptimist Club Szeged egy - az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott - programsorozatot, melynek keretén belül gimnazista lányok nyerhettek betekintést a természettudományok érdekes világába.A résztvevő 15 lány 9-11. évfolyamos, érdeklődésüktől függően vettek részt a programokon.


Az első félévben a lányok hat olyan előadáson vehettek részt, ami természettudományos pályaorientációjukat segítette, megismerhettek számos lehetséges továbbtanulási irányt illetve pályát. Az alábbi intézményekben jártak diákjaink:

Október 28. SZTE Bolyai Intézet (matematika)

November 10. Városi TV

November 24. EPAM (informatika)

December 9. MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (biológia, genetika)

Január 5. SZTE Mérnöki Kar

Május 17. ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont

 

Januártól az EPAM nyolc alkalmas programot szervezett „Lányok az IT-ban" címmel, azzal a céllal, hogy a lányokkal megismertessék a szoftverfejlesztés alapjait. A mi gimnáziumunkból 8 lány vett részt ezen a versennyel egybekötött programon, ahol nem csak programozást tanultak, hanem csapatmunkában egy-egy projektet is készítettek.

A két, 4 fős csapat tagjai voltak:
Jónás Angyal 11.h, Maróti Nikoletta 9.f, Sötét Petra 9.f, Tóth Eszter 10.g és
Gábor Eszter 10.h, Juhász Janka 10.b, Biczók Kira 11.b, Rácz Viktória 11.b
osztályos tanulók.

Utóbbi csapat 3. helyezést ért el a programozói versenyen. Minden diák kapott ajándékot és egy felejthetetlen projektzáró rendezvényen vehettünk részt a csólyospálosi Csipkerózsa Parkhotelben.

Kovácsné Hegedűs Erzsébet, Nagyné Bús Gabriella