„Határtalanul!" 2017/2018 2018. június 22. péntek
 

„Határtalanul! A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 11.c és a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium 11.f osztálya az „Ünnepeljünk együtt!" című pályázat keretében közös projektben vett részt 2017 októberében és 2018 márciusában. Tematikánk a nemzeti ünnepek közös megünneplése volt.


„Határtalanul!” 2017/2018

 

   A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 11.c és a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium 11.f osztálya az „Ünnepeljünk együtt!” című pályázat keretében közös projektben vett részt 2017 októberében és 2018 márciusában. Tematikánk a nemzeti ünnepek közös megünneplése volt.
  A program első ütemében Székelyföldön töltöttünk négy napot október 23-hoz kapcsolódóan.  
Odautazásunk során elsőként az Arany János Emlékházat látogattuk meg, koszorúzással tisztelegve nagy költőnk előtt. Ezt követően a két osztály közös kirándulásokon vett részt a Szent Anna-tónál, valamint a gyimesbükki „ezeréves határon”. Az iskolában történő látogatásunkkor vendéglátóink kürtőskalács-sütést is szerveztek az udvaron, ami a kissé hideg időben még külön szívet-lelket melengető élmény is volt. A csíkszeredai program gazdag volt: a Makovecz-templom, valamint a csíksomlyói kegyhely és templom megtekintése igazán felemelő volt. Legkiemelkedőbb pontja viszont természetesen október 23. közös megünneplése volt. Intézményvezetőnk három diákunkkal részt vett a városi megemlékezésen is, elhelyezve az emlékműnél iskolánk koszorúját. A gimnáziumban pedig egy ’56-os egykori kolozsvári egyetemista elítélt, Nagy Benedek – Bence bácsi – érdekfeszítő és megdöbbentő visszaemlékezését hallgathattuk meg, ami igazán megrendítette a diákokat. Mindannyiunkon egy lyukas zászlós kitűző volt, amit rajzóra keretében előre elkészített itthon az osztály, s ezt vittük ajándékba magunkkal.
Szabad program keretében a két osztály kis csoportokban esti sétát tett, így volt alkalmunk egymással ismerkedni.
   A program második ütemében a Márton Áron Főgimnázium tanulói és tanárai érkeztek hozzánk március 15-hez kapcsolódóan. Március 14-én a Deák Ferenc Gimnáziumban töltötték vendégeink a délelőttöt, melynek keretében közös iskolai ünnepségen köszöntöttük nemzeti ünnepünket. Délután kirándultunk az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol megnéztük a Feszty-körképet, valamint a skanzent, melynek „Olvasókör” elnevezésű műemlék épületében egy meleg uzsonnára (tea és túrós lepény) is sor került. Este – a csíkszeredaihoz hasonlóan – a szegedi diákok kiscsoportos városi sétákat szerveztek székelyföldi társaiknak, mi pedig kollegáinknak.
Másnap, március 15-én Szentendrére kirándultunk. A pályázat előzetes tervezéséhez képest programmódosításra kényszerültünk, mert Budapesten – hosszas egyeztetés-sorozat után – nem kaptunk vezetéses belépési engedélyt a Parlamentbe, valamint a Magyarság Háza sem tudott a középiskolás korosztálynak megfelelő programot kínálni. Írtam az EMMI Határtalanul Bizottságának is levelet, és ők javasolták a módosítást. Számításba véve a közlekedési nehézségeket is, valamint a csíkszeredai szülők aggodalmait, a változtatás mellett döntöttünk (egyeztetve a tankerületi kapcsolattartónkkal).
Szentendrén szintén a tematikánkhoz illeszkedő rendezvényen vettünk részt: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Huszáros hétvége” elnevezésű programján, amely igen változatos lett volna, de az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk. Délután megtekintettük a Szamos Marcipán Múzeumot.
Este 19 órakor érkeztünk haza, s ezzel véget ért a hivatalos program, másnap a vendégeink is elutaztak.
   Véleményünk szerint – a sok csodálatos látnivaló mellett – a program fő célja a kapcsolatok kialakítása volt. Örömmel mondhatom, hogy e téren nemcsak egyéni, hanem osztályszinten is nagyon jól összeillett a két csoport. A diákok már a kiutazás előtt felvették egymással a közösségi médián keresztül a kapcsolatot, ami utána végig fennmaradt a két utazás között. Az már csak rajtuk múlik, hogy mindezt a későbbiekben is ápolni fogják-e. Mi bízunk benne, hogy igen.
Az is a pozitív hozadékok közé tartozik, hogy a két iskola intézményi szinten közeledik egymáshoz, és nyitottak vagyunk mindkét részről a további együttműködésre.

Szeged, 2018. 03.22.                                                                                                                  

Kocsis Klára

osztályfőnök, projektvezető

 

Az esemény fotói az alábbi linken elérhetőek!