Ez a 3 hónapos Brooks-i csereprogram életünk egyik legmeghatározóbb élményét adta , és sokkal többet kaptunk, mint azt egy utazástól vártuk volna. Nem egy egyszerű „nyaralás” volt az Egyesült Államokban, hanem teljes bepillantást nyertünk a kinti diákok mindennapjaiba.

Brooks, az iskola egy barátságos North Andover nevű kisvárosban található, Boston közelében, Massachussets államban, Észak-Amerika keleti partján. Ez a bentlakásos iskola az állam egyik legnevesebb magániskolájának a hírében áll, ahol a világ sok nemzete képviselteti magát.
Már megérkezésünkkor meleg fogadtatásban részesültünk, mind a diákok, mind a tanárok nagyon szívélyesek és barátságosak voltak. Azonnal beköltöztünk a dorm-okba (kollégiumokba), ahol általában 2-2 szobatársunk volt,  és megismerkedtünk a „dorm szüleinkkel”, akikhez bármikor fordulhattunk segítségért. Azonnal éreztük a nyitott, közvetlen hozzáállást, és ennek köszönhetően nagyon gyorsan beilleszkedtünk és a közösség részévé váltunk.

Az államokbeli oktatási rendszer teljesen más az európaitól, ami első találkozáskor meglehetősen furcsa volt. A napirendjük szigorúan beütemezett, és magában foglalja a délelőtti tanulást, majd a délutáni tehetséggondozást és sportot. Rengeteg délutáni elfoglaltság közül választhatnak a diákok, mint például magán zeneórák, önkénteskedés, tájfutás, tánc, jóga, amerikai és európai foci, rugby, vitorlázás, tenisz, birkózás, kosárlabda, kajak-kenu, baseball, stb.
Az órarendjüket maguk állítják össze úgy, hogy minden típusú tantárgy (humán, reál, tudományos) szerepeljen benne. Ezek alapján mi többek között amerikai történelmet, jogot, anatómiát, irodalmat, matekot, fizikát, kórust, életvitelt, szónoklattant és médiát vettünk fel.

Az étkezés is szerves részét képezi a napirendjüknek, az iskola nemrég áttért a tudatos és egészséges táplálkozásra, így biztosítva a vegetáriánusok és ételallergiások számára is megfelelő étrendet. Organikus, helyi hozzávalókból készítették el a finomabbnál finomabb ételeket. Kedvenceink lettek a brokkoli krémleves, Buffalo csirkeszárnyak, rakott padlizsán, gyümölcsturmix, répatorta, „cupcake”, szendvics és taco bár, eredeti mogyorókrémes-lekváros szendvics és a „cookie dough”.

Az iskola közössége nagyon összetartó, sok rendezvényt szerveztek a diákoknak. Hétvégente táncokon, bulikon, nyílt napokon, meccseken, közös sütögetéseken, karaoke esteken vehettünk részt.

A kintlétünk alatt cserediákok lévén minket külön programokra, kirándulásokra is elvittek. Így juthattunk el Bostonba, Cambridge-be (ahol meglátogattuk az M.I.T. egyetemet és a Harvard-ot), New York-ba és Washington DC-be. Felfoghatatlan élmény volt számunkra azokon a helyeken állni, melyeket előtte csak filmekben láttunk.

Nem csak a sok értékes emberrel kötött életre szóló barátság és élmény, hanem a  gondolkodásunkat és személyiségünket megváltoztató tapasztalat tette ezt a csereprogramot teljessé. A 3 hónap végére annyira otthonosan éreztük magunkat abban a közösségben, hogy a búcsúzás életünk egyik legfájdalmasabb perce volt. Akkor értettük meg legjobban az ilyen csereprogramok lényegét.

 

2013. december        

Kovács Anett, Nógrádi Bernát, Ternai Mariann és Vass Karolina

11. A

 

Az alábbi visszajelzést a csereprogramért felelős egyik tanárnő leveléből idézzük:

„These for have immersed themselves fully in the experience and have made quite an impression on their peers and their teachers, coaches and dorm masters. …

At the school meeting today Karolina was awarded the cross country coaches’ award … for her love of running; for the joy and freedom she finds in running; for her accomplishment of being the top runner on the team; for her graciousness; and for becoming the eighth fastest Brooks female cross-country runner in only her first year of running. Mariann and Anett sand beautifully as part of their chorus class recital. Then all four took the stage to say their thank-yous and goodbyes. Bernát summed it up nicely when he said, ”we came in September as Hungarian exchange students and are leaving as Brooks students.”