Médiás OKTV-siker 2019. március 22. péntek
 

Médiás OKTV-siker Nagy -Mikola Sándor 11.g osztályos tanulónk a Mozgóképkultúra és médiaismeret OKTV országos döntőjében 8. helyezést ért el. Felkészítő tanár Erdélyi Eszter tanárnő. Gratulálunk!


Az OKTV első fordulójában tanulónk komplex elemző esszét írt. Ebben a sztár és az archetípus fogalmára alapozva összevetette a 1990-es évek médiájában megrajzolt „Viszkis képet” Antal Nimród A Viszkis című filmje főhősének karakterével. Elemzésében a filmet követően felizzó társadalmi vita kapcsán (szabad-e „piedesztálra emelni” egy „bűnözőt”), konkrét médiaszövegekre alapozva tért ki arra is, hogy a rendszerváltás évtizedének hír-és bulvármédiájában az esettel kapcsolatban megfogalmazódó domináns „társadalmi üzenet” mennyiben felelt meg a 2017-es film mondandójának vagy tért el attól. Továbbá  5 perces videóetűdöt is készített Táncosok címmel. 

A döntő írásbeli fordulójában két médiaszöveget kellett elemeznie megadott szempontok szerint a versenyzőknek: a) Bodor Ádám egy novelláját vetették össze a belőle készült adaptációval, és b) reflektáltak a média társadalmi szerepére és a befogadókra gyakorolt hatásaira két filmrészlet alapján. 

A döntő szóbeli fordulójába, amit a Bűvösvölgy Médiaközpontban tartottak, már csak 10 versenyző jutott be. Ott rádióriportot készítettek és vágtak a tanulók, illetve megvédték egy vita keretében a zsűri előtt az írásbeliben megfogalmazott gondolataikat.

Gratulálunk a szép eredményhez!