European Classes 2019 2019. április 05. péntek
 

European Classes 2019 Iskolánk immár huszonkét éve vesz részt a programban, melynek során jelenleg három ország (Németország, Románia és Magyarország) tíz-tíz diákja kap lehetőséget arra, hogy megismerje egymás országának kultúráját, gondolkodását.


Iskolánk immár huszonkét éve vesz részt a programban, melynek során jelenleg három ország (Németország, Románia és Magyarország) tíz-tíz diákja kap lehetőséget arra, hogy megismerje egymás országának kultúráját, gondolkodását. Korábban Belgium és Dánia is részt vett a projektben, de sajnos különböző okok miatt idén egyik ország sem képviseltette magát. A diákok munkáját nemzetenként két-két tanár segíti, a fő szervezők a németországi Kopernikusschule, Freigericht/Somborn pedagógusai.

Idén már másodjára Vallendarban, Koblenz mellett került megrendezésre a hat napos program március 25-30 között, melynek folyamán a diákok kiscsoportos foglalkozások keretében beszélgettek egy-egy általuk választott témáról, illetve szimulálták az Európai Tanács  működését, döntéshozó folyamatát. Az egyik legkedveltebb foglalkozás egy szimulációs játék volt, a TV Marienberg (a programnak jelenleg a Jugendzentrum Marienberg elnevezésű ifjúsági szálló ad otthont, innen az elnevezés). A diákok hat fős csoportban dolgoztak, valamennyi csoport harminc hírt kapott távirati stílusban megfogalmazva. Feladatuk egy nyolc perces híradó összeállítása volt ügyelve a hírek helyes egyensúlyára és az időkeret pontos betartására.

A program legfontosabb célja azonban mégis az, hogy a fiatalok minél többet gyakorolhassák az angol nyelv magas szintű használatát, fejleszthessék beszédkészségüket, megtanulják, hogyan kell bonyolult témákban igényesen kifejezni magukat idegen nyelven.

Szeged, 2019. április 5.

Csanyevác László
Szegedi Deák Ferenc Gimnázium
angol tanár