A brit nagykövet a Deákban 2019. november 19. kedd
 

A brit nagykövet a Deákban 2019. november 11-én Iain Lindsay brit nagykövetet fogadták a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanulói.


A jelenlegi brit nagykövet, őexcellenciája Mr. Iain Lindsay, 2019. november 11-én, hétfőn ellátogatott iskolánkba. A bemutatkozását, meglepő módon, nem angolul, hanem magyarul kezdte. Több nyelvi kurzuson való részvétel után tudta csak megtanulni nehéz nyelvünket, de nemcsak magyarul, de japánul, románul és franciául is beszél. Eredetileg Skóciából származik, ezért felsorolt pár fontos dolgot a két ország kapcsolatára vonatkozóan, például hogy a budapesti Lánchidat a Clark fivérek tervezték és építették, és hogy Szent Margit, a skótok egyik szentje azonos a mi Szent Margitunkkal.

Mr. Lindsay 1980-ban, miután befejezte az egyetemet, azzal a szándékkal lett diplomata, hogy körbe utazza a világot. Mondhatjuk azt, hogy elérte célját. Dolgozott és élt már Japánban, Hongkongban, Ausztráliában és Romániában. 2016-ban nevezték ki magyarországi nagykövetnek. Elmondta nekünk, hogy a brit-magyar kapcsolatnak a rendszerváltás után, csupán 30 évvel ezelőtt, lett fontosabb szerepe. Mr. Lindsay úgy gondolja, fontos megismerni az országot, amelyben él, annak kultúráját, történelmét és lakosait.

Mr. Lindsay pécsi és debreceni tartózkodása alatt ismerkedett meg magyarokkal, valamint sokukkal a nagykövetségen dolgozik együtt. Szereti a magyarokat, és itt élni is. Mivel évente sok brit művész lép fel, ezért a Sziget fesztiválon, és a Balaton Soundon is járt már, ez utóbbin az EDM zene miatt. Szereti még a magyar konyhát: a kedvence az Eszterházy torta és a boraink. Állítása szerint szerencsések vagyunk, hogy tanulhatunk több idegen nyelvet, és a tantárgyakat sem kizárólag az anyanyelvünkön tanulhatjuk. Az előadás alatt többször is jót nevettünk, például amikor elmesélte mennyire össze tudja őt zavarni a sok nyelv, amit beszél. Mivel Szeged a napfény és Juhász Gyula városa, idézett pár sort nekünk a költő Milyen volt…című verséből.

Véleményem szerint elképesztő mennyire elkötelezett amellett, hogy jobban megismerje országunkat. Tudni kell róla még, hogy elnyerte a Brit Birodalom Rendjének tiszti címét is. Miután megválaszolta a kérdéseinket, sok szerencsét kívánt nekünk, sőt még egy selfie-t is készített velünk.

Kiss Anna

11.A osztályos tanuló