Végzős diákok búcsúztatása 2020. április 30. csütörtök
 

Végzős diákok búcsúztatása Végzős diákok búcsúztatása


Kedves Végzős Diákok!

 

Ma április 30-a van, az a nap, amelyre a tanév kezdetén a hagyományos ballagási rendezvényünket terveztük. Akkor még nem sejtettük, hogy ilyen módon megváltoznak a körülmények, és „online formában” éljük a mindennapjainkat. Bizonyára most úgy érzitek, hogy sok mindenről le kell mondanotok, így a szerenádról, a búcsúztatóról, a ballagási ünnepségről, és még sorolhatnám.

Igen, jelenleg én is így érzem, azonban ezek a napok, hetek megtanítanak bennünket arra, hogy az életben bármikor adódhatnak váratlan helyzetek, amelyekhez alkalmazkodni kell a továbblépéshez, az érvényesüléshez, akár az újrakezdéshez.

Minden nehézség ellenére sokat tanulunk, tanultok ezekben a napokban. Megtanuljuk értékelni az eddig szürkének, monotonnak, akár unalmasnak tartott átlagos hétköznapokat. Megtanuljuk értékelni az emberi kapcsolatainkat, a közösségi élet számtalan előnyét.

Igen, ezek jelenleg hiányoznak valamennyiőnk életéből, és higgyétek el, mi, a tanáraitok is így érezzük. Már most üres nélkületek az iskola, de sok emléket őrzünk magunkban az előző időszakból. Valamennyien egyedit és különlegeset hoztatok a „deákos” közösség életébe, amelyre visszatekintünk ma külön-külön, és mégis együtt. Az iskolánk valamennyi dolgozója és diákja szeretettel gondol Rátok, és az együtt töltött közel négy évre.

 

Ezekben a pillanatokban ugyan hiányérzetünk van, mint amikor váratlanul véget ér egy film, amelynek kíváncsiak lettünk volna a folytatására és a befejezésére. Annyit ígérhetek, hogy igyekszünk pótolni ezt az űrt, és az embert próbáló nehézségek ellenére bízunk Bennetek, a sikereitekben, a közös munkánk eredményében.

Szeretném ezen alkalommal a köszönetemet tolmácsolni a végzős osztályfőnökeinknek és a helyettes osztályfőnököknek, valamint a szüleiteknek azért az elhivatott munkáért és támogatásért, amely eljuttatott Benneteket ezekhez a sorsfordító eseményekhez, az érettségi vizsgákhoz, és az azt követő reményekkel és tervekkel teli folytatáshoz, felvételihez.

Befejezésül, iskolánk valamennyi dolgozója és diákja nevében kívánok Nektek eredményes érettségi vizsgákat, sikeres továbbtanulást, illetve egyéb terveitek, álmaitok valóra váltását!

Fogadjátok szeretettel az érettségi vizsgák első napján a jelképes ajándékunkat, és őrizzétek meg a ”deákos” éveket életetek egyik legszebb és legmeghatározóbb élményeként!

Faragó Klára

intézményvezető

 

Kedves Végzős diákok!

Nagy szeretettel köszöntelek benneteket ezen jelentős esemény alkalmából. Azt gondolom, hogy a jelenleg elérhető internetes fórumokon történő kapcsolattartás ellenére is mindannyiunk számára új ez a helyzet és akár tetszik, akár nem, történelmet írunk azzal, hogy idén a hagyományoktól eltérően online búcsúztatunk benneteket. Bárhogyan is próbáljuk az érzéseinket elfojtani, tudjuk, hogy milyen ambivalensen éljük meg ezt az időszakot. A sokáig alvás, a pizsamában töltött nappalok, és az akkor tanulok, amikor akarok mellett azzal is szembe kell néznünk, hogy mennyire hiányoznak a társaink, szeretett tanáraink, vagy akár csak maga az iskola épülete.

Ti a 2020-as év végzős diákjai rendhagyó módon ballagtok most el az iskolából, hiszen idestova 5-6 hete már nem is tettük be a lábunkat a gimnáziumba. Bízunk abban, hogy mindezek ellenére szorgalmasan készültök az érettségire, történjék is bármi. Nem vagytok könnyű helyzetben, hiszen éppen elég izgulni amiatt, hogy érettségi lesz. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ez mind azért történik, hogy mielőbb normalizálódjon minden és úgy élhessünk tovább, mint korábban. Bár én azt hiszem, hogy soha nem lesz minden olyan, mint ezelőtt.

Ti biztos örökre emlékezni fogtok arra, hogy nem tölthettétek együtt az utolsó heteket társaitokkal, hogy külön-külön készülve dolgoztátok ki az érettségi tételeket, tanultatok egyedül sok-sok órán keresztül. Nem felejtitek el, hogy a ballagási beszédet online számítógépen, tableten, vagy telefonon, hallgattátok végig és szüleitek, barátaitok nem állhattak mellettetek életetek ezen jelentős eseménynél. 

De ha túl lesztek rajta, akkor már csak arra fogtok emlékezni, hogy IGEN! Ezt is megcsináltuk, elballagtunk, leérettségiztünk.

Soha ne feledkezzetek meg azonban arról, hogy amint azt Steve Jobs is mondta: „Az időtök véges. Ne pocsékoljátok arra, hogy mások elvei szerint kell élnetek. Ne hagyjátok, hogy mások véleménye elnémítsa a hangotokat. És ami a legfontosabb: bátran kövessétek a szíveteket és a megérzéseiteket. Mert akkor már tudjuk, kik is akartok lenni valójában. Minden egyéb másodlagos.”

Kívánom, hogy a nehezített körülmények ellenére valamennyien megtaláljátok számításaitokat, hogy az érettségik és a felvételik eredményei jól sikerüljenek és a káosz végeztével mindannyian méltó módon megünnepelhessétek ezt a csodás alkalmat. Kívánom, hogy mindig szeretettel emlékezzetek majd vissza a Deák Ferenc Gimnáziumra, az itt tanító pedagógusokra és diákokra. Bízom abban, hogy az elmúlt 4 év maradandó emlékeket adott számotokra, amelyekre mindig örömmel gondoltok vissza. Hogy a gólyabál, az osztálykirándulások, a Deák Olimpia többletet adtak nektek, amelyek egy egész életre szólnak és ti örökre Deákos diákok maradtok!          

Ne felejtsétek, hogy visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gimnáziumi évek napjai, hetei, hónapjai. Olyan téglák ezek, amelyekből és amelyekre a felnőtt élet épül. Ha sok tégla hiányzik, akkor labilis lesz az építmény. Bízom benne, hogy ti az iskolában szerzett téglákból erődöt építettetek magatoknak.

A következő hetekre óriási kitartást és sok siker kívánok!

Rakitta Milla, a Diákönkormányzat elnöke