Webes tartalom megjelenítése

Országos kreatív írópályázat 2022. február 04. péntek
 

Országos kreatív írópályázat A Berzsenyi Dániel Könyvtár kreatív írópályázatán különdíjat nyert Sütő Hedvig 11.a osztályos diákunk


 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár Könyvhódító 2021 - Mellékalakok főszerepben országos kreatív írópályázatán különdíjat nyert Sütő Hedvig 11.a osztályos diákunk .
Felkészítő pedagógus Erdélyi Eszter.
Gratulálunk a szép eredményhez!
 
 
 

Webes tartalom megjelenítése

Széchenyi emlékverseny 2022. február 04. péntek
 

Széchenyi emlékverseny Masa Laura és Németh Luca 11.d osztályos tanulóink 3. helyezést értek el az országos projektversenyen


 
A Széchenyi emlékversenyen egy 5-6 feladatból álló feladatsort kellett közösen megoldani a csapattagoknak történelmi feladatokból, majd különböző projektmunkákat készíteni.
Masa Laura és Németh Luca 3. helyezést ért el.
Felkészítő pedagógus Dr. Balogh Ádám.
Gratulálunk a szép eredményhez!
 
 
 

Szegedi Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata pályázat

Szegedi Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatának ezévi művészeti pályázatán Komjáti Jázmin (12.a) a fotópályázaton az I.Sütő Hedvig 10.a-s diákunk novellájával a III. helyezést érte el, Lékó Eszter (12.a) pedig dicsérő oklevelet kapott az irodalom szekcióban.
 
Felkészítő pedagógusuk: Erdélyi Eszter.
 
Gratulálunk az eredményes pályázati munkákhoz!

Birkás Balázs vándorserleg

Birkás Balázs, volt deákos diák adta át az általa alapított elismerő díjat, a Birkás Balázs vándorserleget immár harmadik alkalommal. A 2020/21-es tanév díjazottja Csányi Tamás 10.E osztályos diákunk, aki jó tanulmányi eredménye mellett a Szegedi Judo SE versenyzőjeként Ifjúsági ORV (Országos rangsor verseny) Budapesten I. helyezést ért el.
Gratulálunk a díjazottnak! 
 
 
 
 

Deák Ferenc és kora esszépályázat

Badics Anna Sára (11. f) indult a A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam-és Jogtudományi Kara által meghirdetett Deák Ferenc és kora elnevezésű esszépályázatán. Eredményesen szerepelt, az első hat esszé között van az övé is, így megjelenik a kötetükben. 

Felkészítő pedagógus Novotny Katalin.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Curie Kémia Emlékverseny

A Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjén Pilisi Kolos 9. h. osztályos tanuló eredményes munkájáért dicsérő oklevelet kapott. 

Felkészítő tanára: Kovácsné Hegedűs Erzsébet.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny

Süli Lóránt András, Bak Ádám, Molnár Péter 9. F osztályos tanulók az eredménytáblán összesítésben az 5. helyen végeztek.

Felkészítő tanáruk Nagyné Bús Gabriella.

Gratulálunk az eredményes részvételhez!

Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság pályázata

Sütő Hedvig (10. A) első helyezést ért el a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya "Valóság és/vagy virtualitás" című novellapályázatán.

Felkészítő pedagógus: Erdélyi Eszter

Mindkettőjüknek gratulálunk!

Deákos sikerek a Festival d’Italiano versenyen

Az olasz nyelvnek és kultúrának szentelt kétnapos Festival d’Italiano elnevezésű fesztivált 1974 óta rendezik meg. Minden évben más gimnázium vállalja magára a megszervezését, a 2020-2021-es tanévben a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium látta volna vendégül az eseményt. Az ország minden részéről érkező gimnazisták márciusban találkoztak volna Pécsett, hogy számos területen összemérjék olasztudásukat: vers- és prózamondás, színház, egyéni és csoportos ének, meseírás, tolmácsverseny, kultúrtörténeti és műveltségi vetélkedő is szerepelt a verseny repertoárján. Az egyetemek neolatin tanszékei pedig versenykiíróként és szakavatott zsűriként működtek közre az írásbeli pályázatokban. Sajnos a koronavírus közbeszólt, és a fesztivált nem lehetett megtartani, így ebben az évben rendhagyó formában, online bonyolították az egyes kategóriákat.


A deákos olaszosok elszánt, motivált és igazán összetartó csapatot alkotnak, és az előző években is szívesen vettek részt a nyelvhez és kultúrához kapcsolódó rendezvényeken, találkozókon. A 2019-es és 2020-as fesztiválról „éremesővel” tértünk haza, így nem volt kérdés, hogy idén is belevágunk a felkészülésbe – amely ezúttal nehezített pályán folyt.


Irimiás Nóra, Sipos Ivett és Szűcs-Molnár Zsófia 11. g osztályos tanulók vettek részt az eseményen. A jelenlegi vírushelyzet miatt nehezebbek voltak a felkészülés körülményei, de mindhárom lány a sok belefektetett energiának és kitartó munkának köszönhetően rendkívül eredményesen szerepelt.

 

Nagyon büszkék vagyunk a Deákos diákokra, hiszen a következő országos eredmények születtek:

 

 • ELTE Olasz Tanszék műfordítói pályázata – prózafordítás (egy olasz regényrészlet magyar nyelvre fordítása): Irimiás Nóra I. helyezett
 • SZTE Olasz Tanszék műfordítói pályázata – prózafordítás (egy olasz regényrészlet magyar nyelvre fordítása): Sipos Ivett I. helyezett
 • Versmondás B-kategória: Sipos Ivett II. helyezett

 

A versenyzőket Dr. Ótott Noémi tanárnő készítette fel.

 

Élménybeszámoló, a versenyzőkkel és a tanárnővel készült interjú, illetve a győztes pályamunkák elérhetőek az iDeák honlapján: https://www.ideak.info/

 

 

Matematika versenyeredmény

Az SZTE Bolyai Intézet által meghirdetett Polygon Pályázat Matematikából Középiskolásoknak versenyre beküldött pályamunkája alapján Kiemelt dicséretben részesült Dervaderics Zita 10.E osztályos diákunk. Felkészítő pedagógusa: Tóth Julianna.

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/versenyeredmeny2021.pdf

Angol nyelv OKTV

Lékó Eszter és Kereskényi Dávid 12. a, valamint Csúri Barnabás 11. a osztályos diákunk bejutott az angol nyelvi OKTV országos döntőjébe. 

További sikeres szereplést kívánunk, az eddigi eredményhez pedig gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak: Szabó-Gilinger Eszternek, Canjavec Lászlónak és Engi Katalinnak! 

William Blake angol szépkiejtési verseny

Felkészítő pedagógus Dr. Vecsei Gabriella.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Bölcs-Ész tanulmányi verseny

Mándli Helga 12.A osztályos tanulónk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szervezésében lebonyolított országos Bölcs-Ész tanulmányi versenyen, a Nemzetközi tanulmányok szekcióban I. helyezést ért el. A színvonalas verseny szóbeli döntőjébe két írásbeli forduló után lehetett bekerülni, ahol a 10 fő döntősnek két további feladatot kellett teljesíteni online formában.

Helga felkészítő pedagógusa Erdélyi Eszter tanárnő.

Gratulálunk a szép eredményhez!

 

Részletek az alábbi linken elérhetőek:

https://btk.ppke.hu/felvetelizoknek/programjaink-kozepiskolasoknak/pazmany-bolcs-esz-tanulmanyi-verseny

Olimpiai Reménységek Versenye

Szeptember 17-20 között Szegeden, a Maty-éren, rendezték meg kajak-kenu sportágban, az OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK (ORV) versenyét, melyen iskolánk diákjai szép eredménnyel végeztek.

Csorba Zsófia C2 női U 18 200 m 1. hely

                       C1 női U 18 200 m 3. hely

Ozsgyáni Bence K1 U 16 1000 m 2. hely

                           K1 U 16 500 m 4. hely

Veres Dóra K4 vegyes U 15-17 500 m 2. hely

Gratulálunk Nekik és további sportsikereket kívánunk!

Gábor Dénes Számítástechnikai Verseny

A Gábor Dénes Számítástechnikai Versenyen intézményünk két diákja Bak Péter és Kovács Bence a 11.G osztályból 3. helyezett lett.

Felkészítő pedagógus: Czibula Béla

Gratulálunk az eredményhez!

Birkás Balázs vándorserleg

Az egykori "deákos diák", világbajnok kajakos, Birkás Balázs által alapított vándorserleg átadásra került a tanév kezdetén. Az előző tanév díjazottja, Csorba Zsófia (12.E) adta át a vándorserleget Birkás Balázs jelenlétében Ozsgyáni Bencének (10.B), aki tanulmányi és sport eredményével érdemelte ki a megtiszteltetést.

Gratulálunk a díjazottnak, és köszönjük Birkás Balázsnak a nemes gesztust!

Országos versenyeredmény

Sejben Maja 11.C osztályos tanulónk az ifjúsági kategóriában 26 versenyző közül került a dobogó 3. helyére.

Felkészítője: Grósz Károlyné mesteroktató védőnő

Gratulálunk a szép eredményhez!

A 2019/20-as tanév tanulmányi eredménye

Hagyományteremtő szándékkal tortával jutalmaztuk az előző tanévben legjobb tanulmányi eredményt elért osztályainkat. A nyertesek: 10.B, 11.B, 12.A és a végzős 12.D.

Gratulálunk, és további sikeres tanulmányokat kívánunk!

Országos Diákújságíró pályázat

Egy országos Diákújságíró pályázaton az EU-fejlesztések kapcsán Jenei Eszter 11.D osztályos diákunk elnyerte a fődíjat, egy kerékpárt, amelyet 2020. július 22-én Úsz Illés miniszteri biztos úrtól  (Innovációs és Technológiai Minisztérium) személyesen vehetett át az iskolában.

Felkészítő pedagógus: Novotny Katalin

Gratulálunk a szép eredményhez!

Kiemelt dicséret országos matematika versenyen

Az SZTE Bolyai Intézet által meghirdetett országos  Polygon Pályázat Matematikából, Középiskolásoknak c. versenyen benyújtott pályamunkájuk alapján, erős mezőnyben, kiemelt dicséretben részesült két diákunk a 9. E osztályból: Dervaderics Zita és Csonka Péter.

Felkészítő pedagógusuk: Tóth Julianna.

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

László Gyula Országos Történelemverseny első, helyi fordulója

2019. november 11-én iskolánkban megrendeztük a  László Gyula Országos Történelemverseny első fordulóját helyi fordulóját (már harmadik alkalommal indított itt az iskolánk versenyzőket).

Az idei téma Hunyadiak kora (1437-1490) volt. A résztvevők közü Zajcsek Odett (11.C) és Lékó Eszter (11.A) jutottak tovább. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak, Ács Gergő és Mariánovich Dániel tanár uraknak!

További sok sikert kívánunk a verseny második és harmadik fordulójához! A verseny helyi fordulóját megszervezte és lebonyolította: Ács Gergő és Mariánovich Dániel.

Diákolimpiai sikerek

2019. szeptember 28-29-én Fadd-Dombori adott helyet a kajak-kenu országos diákolimpiának.

Iskolánk tanulói sikeresen szerepeltek a versenyen, ahol a következő eredményeket érték el.

1. helyezett: Ozsgyáni Bence (9.B) K1 500 m, 

Veres Dóra (10.D) NK1 200 m, 

Ozsgyáni Bence (9.B) – Kupecz Kristóf (10.G) K2 2000 m,

2. helyezettPap Máté (10.G) K1 2000 m,

Sléber Patrik (9.H) C1 200 m

Veres Dóra (10.D) – Boldizsár Dalma (10.D) NK2 2000 m

3. helyezett:Kupecz Kristóf (10.G) K1 200 m

        Csorba Zsófia (11.E)NC1 2000 m

4. helyezett:Boldizsár Dalma (10.D) NK1 200 m

9. helyezett:Sléber Patrik (9.H) C1 2000 m

 

Kísérő pedagógus:Agócs Ágnes

 

Gratulálunk és további sportsikereket kívánunk nekik!!!

 

 

  

18. Pick Utcai Futófesztivál

2019. szeptember 29-én került megrendezésre a szokásos Pick Utcai Futófesztivál. Iskolánkból 729 fő nevezett, így az iskolák közötti mozgósítási versenyben első helyezést értünk el, amiért egy emlékplakettet is kaptunk.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és lefutotta a 3,4 km-t!

MOL Suliváltó

2019. október 5-én szintén a Dóm téren rendezték meg a MOL Suliváltót. A középiskolások kategóriájában 14 csapat indult, mi kettő csapattal vettünk részt a versenyen. Diákjaink az 1. és a 2. helyezést szerezték meg, egymással szoros versenyben.

Az első helyezett csapat tagjai:       Petheő Bence 12.b

                                                        Csorba Zsófia 11.e

                                                        Gémes Máté 12.e

A második helyezett csapat tagjai:  Darvas Bendegúz 10.d

                                                        Erdei-Strohner Kincső 10.b

                                                        Bak Péter 10.g

Gratulálunk a versenyzőknek!

Köszönjük a kísérő pedagógusok munkáját: Farkasné Varga Andrea, Bak István

Diákolimpia I. helyezés

A felkészítés szakmai része  a szakosztályi edző kolléga érdeme. Tünde emellett kitűnő, 5,00-ás tanulmányi átlagot ért el a tanév végén. 

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

E-hajtás: ki a virtuális világból!

E-hajtás: ki a virtuális világból!

 Városi egészségügyi akadályversenyt rendeztek általános és középiskolásoknak, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód és a mozgás fontosságára.  A Szegedi Védőnői Szakszolgálat tizedik éve szervezi meg ezt általános- és középiskolások részére. Összesen 26 csapat indult azon a versenyen, amit négy helyszínen rendeztek meg.  A középiskolások legjobbja a Szegedi  Deák Ferenc Gimnázium Gólya-taxi csapata lett.

Csapat tagjai: Antal Anna 10H

                       Gombár Dóra 10H

                       Kovács Henriett 10H

                       Tóth Szilvia 10H

Gratulálok a csapatomnak!

Grószné Ági védőnő

24. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási verseny

Iskolánk csapata sikeresen szerepelt a Magyar Vöröskereszt által szervezett 24. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási versenyen Makón.

A középiskolai kategória 7. helyezését sikerült szoros küzdelemben megszerezni.

Csapat tagjai:

 • Kovács Henriett 10h
 • Gombár Dóra 10h
 • Tóth Szilvia 10h
 • Sejben Maja 9c

Gratulálok a csapatomnak!

I. helyezés a Diákolimpián

Jelentős eredményt ért el a csapatunk, különösen annak fényében, hogy a Deákból, a történetünk során még soha senki nem nyert érmet futószámban Diákolimpián. 

Összesen 74 csapat nevezett az országból, és a legjobb 10 csapatot hívták meg a döntőre. Az időeredmények alapján a 4- 5. legjobb idővel jutottunk be. Bár a Megyei Bajnokságon nem a legerősebb összeállításban indultunk, a 3. helynél jobb eredményben nem mertünk reménykedni.

Köszönjük a pedagógusok Agócs Ágnes és Bak István közreműködését. A felkészítés szakmai része  a szakosztályi edző kolléga- Hajdú Sándor- munkájának érdeme. 

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny

Sikeresen szerepeltek diákjaink a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékversenyen, ami idén megújult, egy nagyon színvonalas, 5 (!) online fordulóból álló, korszerű versennyé alakult. Részletek itt: http://gdverseny.hu/course/view.php?id=28
Iskolánkból több csapat, több diák is versenyzett a 9-10. osztályos kategóriában:
3. helyezést ért el: Szabó-Batancs Anikó 10. b  (felk.: Nagyné B. G.)
4. helyezést ért el: Kovács Bence, Bak Péter 9. g (felk.: Czibula B.)
9. helyezést ért el: Maróti Nikoletta, Sötét Petra 10. f (felk.: Nagyné B. G.)
Meghívást kaptunk az ünnepélyes eredményhirdetésre, mely június 3-án, hétfőn 11 órától lesz az Agórában. A dobogós diák (Anikó alias Techgirl) értékes nyereményt vehet majd át a meghívó szerint, a többiek oklevelet kapnak.

 

Gratulálunk Gabinak, Bélának és a diákoknak a szép eredményhez!

DSD nyelvvizsga-bizonyítványok ünnepélyes átadása

DSD nyelvvizsga-bizonyítványok átvétele a Német Nagykövetségen

Április 29-én iskolánk képviseletében Zakar Enikő és Benedek- Káplár Csaba 12.d. osztályos tanulók vették át nyelvvizsga-bizonyítványaikat , a Német Nagykövetségen rendezett ünnepélyes fogadás keretében. A bizonyítványokat Kata Dorrmann asszony, kulturális referens és Andreas Neidhart úr, a Külföldi Oktatási Ügyek Központjának (ZfA) magyarországi szaktanácsadója adta át.

C1 - felsőfokú nyelvvizsga: Börcsök Blanka

                                           Zakar Enikő

                                           Toronyi Gergely

                                           Benedek- Káplár Csaba

                                           Szivák Barna

B2 - középfokú nyelvvizsga: Pataki Petra

                                             Horváth Viktor

                                             Arnold Barbara

Spanyol nyelvi OKTV

A spanyol nyelvi OKTV országos döntőjén Szabó Ákos 12. d osztályos tanulónk 12., Glaug Anna Tíria 12.b osztályos tanulónk 32. helyezést ért el. 

Gratulálunk!

Elsősegélynyújtó verseny

Iskolánk elsősegélynyújtói részt vettek a Magyar Vöröskereszt által megrendezésre kerülő elsősegély nyújtási versenyen, ahol nagyon szépen szerepeltek.

Csapat tagjai:

 • Tóth Szilvia 10h
 • Gombár Dóra 10h
 • Kovács Henriett 10h
 • Barna Gergely 10g
 • Sejben Maja 9c

Az idei évben csecsemőgondozási versenyen is képviseltettük magunkat, ahol a GÓLYA-TAXI csapatunk az országos versenyig menetelt! A megyei versenyen az első helyezés mellet kiváló teljesítményükkel elnyerték a Vöröskereszt különdíját is. Az országos megmérettetés május 31- június 1. Hajrá lányok!!!

Csapat tagjai:

 • Kovács Henriett 10h
 • Sejben Maja 9c
 • Gombár Dóra 10h
 • Tóth Szilvia 10h

Mindkét csapatomnak gratulálok! Nagyon büszke vagyok rátok.

Grószné Ági védőnő

Országos angol nyelvi és civilizációs verseny

A Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézete által 2019. április 27-én rendezett országos angol nyelvi és civilizációs verseny második fordulóján megosztott harmadik helyezést ért el Ujvári Réka 10. a osztályos tanuló. A verseny első fordulójára összesen több, mint 70-en jelentkeztek, majd az első forduló továbbjutói vettek részt egy megmérettetésen, amelyre önállóan kellett felkészülniük a tanulóknak egy tetszőleges történelmi kor és egy jellegzetes alkotás bemutatásával, majd a helyszínen kellett megoldani egy történelmi problémát.

Réka Alexander Pope tizennyolcadik századi költő An Essay on Man című alkotást választotta. Az eredményhez ezúton is gratulálunk! 

Országos francia szavalóverseny

Sarnyai Zsófia 12.g osztályos tanulónk I. helyezést ért el a Hódmezővásárhelyen megrendezett országos francia szavalóverseny IV. kategóriájában (11-12. évfolyamosok között).

Felkészítő pedagógusa Kasza Ildikó.

Deákos sikerek a Festival d'italiano-n! – „Díjeső" a 2019-es országos olasz Fesztiválon

Az olasz nyelvnek és kultúrának szentelt két napos Festival d’italiano elnevezésű fesztivált 1974 óta rendezik meg. Minden évben más gimnázium vállalja magára a megszervezését, a 2018-2019-es tanévben a Kőbányai Szent László Gimnázium látta vendégül az eseményt. Az ország minden részéről érkező gimnazisták március 22-én és 23-án találkoztak Budapesten, hogy számos területen összemérjék olasztudásukat: vers- és prózamondás, élőbeszéd, színház, egyéni- és csoportos ének, meseírás, tolmácsverseny, kultúrtörténeti- és műveltségi vetélkedő stb. is szerepelt a verseny repertoárján.

A rendezvény minden évben az olasz nyelv jegyében szervezett igazi szakmai találkozó és eszmecsere, a diákok az olasz nyelvhez és kultúrához kapcsolódó színes programokon vehetnek részt, a győztesek pedig értékes díjakkal térhetnek haza. A fesztivál kitűnő alkalom a kapcsolatépítésre is, hiszen az egyetemek neolatin tanszékei is képviseltetik magukat (sőt, versenykiíróként is közreműködnek az írásbeli pályázatokban), valamint az olasz kulturális diplomácia képviselői is megtisztelik jelenlétükkel és közreműködésükkel (pl. a zsűrik tagjaként, a gála és az ünnepélyes díjkiosztó szereplőiként) a rendezvényt.

A Deákos olaszosok elszánt, motivált és igazán összetartó csapatot alkotnak, az előző években is szívesen vettek részt a nyelvhez és kultúrához kapcsolódó rendezvényeken, találkozókon. Ezért idén „összekötötték a kellemest a hasznossal”, s a megmérettetés mellett egy hangulatos olaszos tanulmányi kirándulás kerekedett a napból. Így nemcsak izgatott versenyzők, hanem lelkes szurkolók is, összesen 32 diák (a 11.e, 11.h, 10. b és 10.f osztály tanulói) utazott el a fesztiválra, Ótott Noémi és Kasza Ildikó Tanárnők kíséretével.

Nagyon büszkék vagyunk a Deákos diákokra, hiszen a következő országos eredményekszülettek:

 • SZTE-BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének írásbeli pályázata: műfordítás (egy olasz regényrészlet magyar nyelvre fordítása) I. helyezett - Sági Péter 11.e
 • UngheriaNews írásbeli pályázata: újságírás-cikkírás (Turismo: Az én városom, Szeged és nevezetességei)II. helyezett - Gellény Szabolcs 11.e
 • Élőbeszéd B:I. helyezett - Sági Péter 11.e
 • Versmondás B:  II. helyezett - Mészáros Orsolya 11.h, III. helyezett - Darázs Áron 11.e 
 • „Kit tud többet Olaszországról?” – a StudioItalia műveltségi vetélkedője: az országos döntőbe jutott Apró Vivien 11.e
 • Kultúrtörténeti vetélkedő: VIVA Verdi! (Verdi élete, életműve, operái és a Risorgimento)

Darázs Áron, Matusovits Döme, Nagy Levente és Varga Ádám 11.e által alkotott Spaghetti Allegri csapat azországos 10. helyet szerezte meg a döntőben(26 csapat indult a versenyen).

A versenyzőket Ótott Noémi Tanárnő készítette fel.

Köszönjük az iskolavezetésnek, a Diákönkormányzatnak és a Deák Gimnáziumért Alapítványnak, hogy segítségükkel eljuthattunk és részt vehettünk a fesztiválon!

Élménybeszámoló és képek az iDeák honlapján: https://www.ideak.info/

 

 

Média OKTV

Az OKTV első fordulójában tanulónk komplex elemző esszét írt. Ebben a sztár és az archetípus fogalmára alapozva összevetette a 1990-es évek médiájában megrajzolt „Viszkis képet” Antal Nimród A Viszkis című filmje főhősének karakterével. Elemzésében a filmet követően felizzó társadalmi vita kapcsán (szabad-e „piedesztálra emelni” egy „bűnözőt”), konkrét médiaszövegekre alapozva tért ki arra is, hogy a rendszerváltás évtizedének hír-és bulvármédiájában az esettel kapcsolatban megfogalmazódó domináns „társadalmi üzenet” mennyiben felelt meg a 2017-es film mondandójának vagy tért el attól. Továbbá  5 perces videóetűdöt is készített Táncosok címmel. 

A döntő írásbeli fordulójában két médiaszöveget kellett elemeznie megadott szempontok szerint a versenyzőknek: a) Bodor Ádám egy novelláját vetették össze a belőle készült adaptációval, és b) reflektáltak a média társadalmi szerepére és a befogadókra gyakorolt hatásaira két filmrészlet alapján. 

A döntő szóbeli fordulójába, amit a Bűvösvölgy Médiaközpontban tartottak, már csak 10 versenyző jutott be. Ott rádióriportot készítettek és vágtak a tanulók, illetve megvédték egy vita keretében a zsűri előtt az írásbeliben megfogalmazott gondolataikat.

Gratulálunk a szép eredményhez!

„Az én Pannóniám" vers- és prózamondó verseny

A Szekszárdi Garay János Gimnázium által szervezett „Az én Pannóniám” középiskolások Kárpát-medencei vers- és prózamondó találkozóján bronz minősítést szerzett Rakitta Milla a 10.a-ból. A Baka István Alapítvány különdíját nyerte Fejes Vivien a 11.g-ből, dicsérő oklevelet kapott Szabó Sára Virág és Tóth Ádám a 10.a osztályból.

2019. március 13-án összesen 56 versenyző jelent meg a rendezvényen. 28 középiskolából érkeztek a diákok, 18 településről (Balatonboglár, Bonyhád, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Keszthely, Margitta, Mezőberény, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagybereg, Nyíregyháza, Pécs,  Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Vác).

Diákolimpia Országos Döntő (az V-VI. korcsoportos fiú) Futsal sportág

2019. február 15-17. került megrendezésre Zalaegerszegen a Diákolimpia Országos Döntője (az V-VI. korcsoportos fiú) Futsal sportágban. Az idei tanévben399 futsal csapat nevezett a diákolimpiára. A döntőre a 19 megye bajnok csapata és Budapest bajnoka kvalifikálta magát. Csongrád megyét nagy örömünkre iskolánk, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium futsal csapat képviselte. Nem is akárhogy!

Négy csoportban zajlottak a körmérkőzések,majd a csoportok első két helyezettje jutott be a legjobb nyolc közé. A Deákos fiúk csoportjukban  Hatvannal (3:2-es győzelem), Kaposvárral (4:1-es győzelem), Váccal ( 3:1-es vereség) és Nyíregyházával (3:1-es győzelem) küzdöttek meg. 9 ponttal pontegyenlőséggel a második helyen végeztek. A csoportunkat Vác csapata nyerte meg akik végül a döntőben a Veszprémmel szemben maradtak alul és lettek ezüstérmesek. Ezzel a csoport második hellyel bejutottunk a legjobb nyolcba! Az első négybe jutásért Sopronnal játszottunk, akik a reggeli álmosságunkat kihasználva 4:1-re vert bennünket. Így ez azt jelentett, hogy az 5-6.helyért csatázhatunk Szombathely csapatával, akiket 2:1-re sikerült megvernünk. Ezután jött az utolsó mérkőzésünk Pécs ellen. A rendes játékidő 1:1-gyel zárult, így jöhetett a büntető párbaj. Itt sokszor a szerencse dönt, hogy ki is vonuljon le végül a pályáról győztesen, boldogan. Sajnos ezen a napon Fortuna nem nekünk kedvezett, bár megérdemeltük volna - még ha egy kis elfogultság is mondatja ezt velem...

Összességében a 7 mérkőzésből négyet megnyerve, két vereséggel és egy döntetlennel, ami aztán vereséggel ért fel az országHATODIK LEGJOBB CSAPATA a miénk!!!! 

A  Szegedi Deák Ferenc Gimnázium a Diákolimpia Országos Döntőjén a 6. helyezést érte el!

Gratulálok Nektek fiúk még egyszer, büszke vagyok Rátok!!!! (Varga Viktor)

A csapat tagjai: Sándor Alex, Demeter Donát, Budai Bálint, Ottlik Máté, Rabecz Valter, Albert Csaba, Heipl Ábel, Molnár Dániel, Molnár Gergő és Pető Bence; Varga Viktor (felkészítő tanár)

XIV. Konczos István emléktorna

Iskolánk részt vett a XIV. Konczos István emléktornán, más néven a Csonka Kupán. A 12 csapatos futsal tornán a Deákos fiúk nagyot küzdve a bronz érmet szerezték meg. A torna legjobb játékosát Pető Bence 12.F osztályos tanulónkat választották meg! A legjobb kapus címet is  elvihettük volna, hiszen Zékány Botond bravúrt bravúrra halmozott.

A  csapat tagjai voltak: Zékány Botond, Budai Bálint, Ottlik Máté, Rabecz Valter, Albert Csaba, Heipl Ábel, Molnár Dániel, Molnár Gergő és Pető Bence. Felkészítő tanár: Varga Viktor

Vermes Miklós Fizikaverseny

A Vermes Miklós Fizikaverseny megyei fordulóján 3. helyezést ért el a Böszörményi Tünde és Ivanov Roland 10/b-s tanulók alkotta csapatunk.

Felkészítő tanáruk Molnárné Tóth Margit felkészítő munkáját!

Informatika OKTV

Az informatika OKTV II. fordulójába továbbjutott Ghimici Alex 12.g osztályos tanuló. Felkészítő tanára Czibula Béla

Scratch programozói verseny 2019

Az EPAM által szervezett Scratch programozói verseny országos döntőjében 3. helyezést ért el a Prágai Patrik és Darvas Bendegúz 9.d osztályos tanulók alkotta csapatunk.

Tanáraik Nagyné Bús Gabi és Czibula Béla.

László Gyula Országos Történelemverseny

Az idei téma Luxemburgi Zsigmond és kora volt. 12 résztvevő közül Farkas Teodóra (10.C) és Lékó Eszter (10.A) jutottak tovább, mindketten 78%-os eredményt értek el. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak, Ács Gergő és Mariánovich Dániel tanár uraknak!

Lékó Eszter (10.a) A László Gyula Országos Történelemverseny döntőjében végül 12. helyezést ért el.

További sok sikert kívánunk a verseny második és harmadik fordulójához! A verseny helyi fordulóját megszervezte és lebonyolította: Kanyó Anna és Mariánovich Dániel.

A versenyről bővebben: link

 

DFG megyei kézilabda döntőben 1. helyezést elért csapata.

A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium megyei kézilabda döntőben 1. helyezést elért csapata. A kézilabdacsapata bejutott az országos döntőbe, amelyet Szeged rendeznek januárban.

Gratulálunk!

Sporteredmények a Deákban

Iskolánk tanulói a 2018/19-es tanévet nagyon jól kezdték a sport területén. Az eddig eltelt időszakban a következő sporteredmények születtek:

Pick utcai futóversenyen az iskolák közötti mozgósítási versenyben 676 fővel a 2. hely
MOL-suliváltó - 3. és 7. helyezés

Kajak-kenu- országos diákolimpiai döntő:
Kupecz Kristóf - Dunai Rajmund - K2 2000 méter- 1. hely
Takács Gitta - Veres Dóra - K2 1000 méter - 1.hely
Boldizsár Dalma - K1 200 méter - 3.hely
Révész Péter - Papp Máté - K2 2000 méter - 4.hely
Felkészítő tanár: Agócs Ágnes

Futsal városi döntőn: 1. és 2. helyezés, mind a 2 csapat a makói megyei döntőbe jutott.
Felkészítő tanárok: Kispál Csaba és Varga Viktor
Futsal Déri Kupa- 1.helyezés

Kosárlabda fiú: városi, megyei 1. helyezés.A csapat az országos elődöntőbe jutott, amelyet január 4-én Pakson rendeznek.
Kosárlabda B33 lány- városi 3. helyezés- A csapat az országos elődöntőbe jutott
Felkészítő tanár: Agócs Ágnes

Kézilabda lány: városi 4. helyezés
Felkészítő: Farkas Szílvia

Kézilabda fiú: városi, megyei 1. helyezés. A csapat a január 24-27. Szegeden rendezendő országos döntőbe jutott.
Felkészítő tanár: Engi Zoltán
Az iskolai csapataink mind az MDSZ által indított középiskolai bajnokságokon szerepelnek.