Misztikus történelem sorozat a könyvtárban! 2014. január 20. hétfő
 

Misztikus történelem sorozat a könyvtárban! Az alábbi új könyveket kölcsönözheted a könyvtárból: Opus Dei; A templomos lovagok; A Kabbala; A szabadkőművesség. A könyveket a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadótól kaptuk ajándékba.


Maggy Whitehouse: Opus Dei

Átfogó kézikönyv az Opus Dei közel egy évszázados történetéről és tevékenységéről, több mint kétszáz színes fényképpel és illusztrációval. A könyv bemutatja az Opus Dei titkos világát: a szervezet spanyolországi alapítását, fejlődését, befolyásos autonóm szervezetté válását, kivételes helyét napjainkban a katolikus egyházon belül. A kiadvány háttér-információkkal szolgál az Opus Dei történetében meghatározó szeepet játszó személyekről: az alapító Josemaría Escriváról Franco tábornokról és II. János Pál pápáról. Kiderül, milyen kapcsolat fűzi az Opus Deit a Vatikánhoz, milyen összeesküvés-elméletek születtek, és milyen bírálatok fogalmazódtak meg a szervezettel kapcsolatban. (fülszöveg)

Susie Hodge: A templomos lovagok
Átfogó krónika a templomos lovagok mintegy két évszázados történetéről több mint kétszáz színes fényképpel és illusztrációval. A kötet tudományos igénnyel mutatja be a templomos lovagok rendjének felemelkedését és bukását egy viharos történelmi korszakban: hogyan váltak a kereszténységért fegyvert fogó egyszerű lovagok nagy hatalmú harcos szerzetesekké, végül hogyan tartóztatták le és üldözték a rend tagjait, majd oszlatták fel a szervezetet. A könyv bemutatja a templomosok feltételezett kapcsolatát olyan rejtélyekkel, mint a Szent Grál, a frigyláda vagy a torinói lepel, és szót ejt a rendet övező egyéb titkokról. Érdekes háttér-információkkal szolgál ismert és kiemelkedő történelmi személyiségekről, például Szaladin szultánról vagy Oroszlánszívű Richárdról. Kiderül, milyen formában él tovább napjainkban a templomosok öröksége, és milyen kapcsolatban állhattak a templomos lovagok a szabadkőművesekkel. (fülszövegMaggy Whitehouse: A kabbala

A könyv tömör és gyakorlatias betekintést nyújt a kabbala alapjaiba, megmutatja, miként próbálja az elmélyíteni kapcsolatunkat a világegyetemmel, és hogyan igyekszik hozzájárulni a tudatosság kereséséhez és a valódi megvilágosodáshoz. Átfogó kézikönyv a kabbaláról, több mint 200 színes fényképpel és illusztrációval. Értő és alapos kalauzként szolgál e lenyűgözően érdekes spirituális hagyomány történetéhez és fejlődéséhez. A kabbala alapgondolatait legismertebb képein, az Életfán és Jákob Lajtorjáján keresztül ismerteti. Bemutatja, milyen kapcsolatban áll a kabbala a nyugati misztikus hagyományokkal, például a hermetikával, az alkímiával, az okkultizmussal, a tarottal és a mágiával. Végigköveti a kabbala múltját és jelenét az ősi gyökerektől egészen a 21. századi népszerűségig. (fülszöveg)
 
Jeremy Harwood: A szabadkőművesség
 
A könyv átfogóan és részletesen bemutatja a szabadkőművesek nézeteit, szertartásait és jelképeit, valamint a mozgalom történetét. Megismerkedhetünk többek között a szögmérő és a körző, az ötágú csillag, a mindent látó szem, a Nap és a Hold rejtélyes szabadkőműves szimbólumaival. Útmutatót kaphatunk a szabadkőművesség történetéhez, megismerhetjük a mozgalmat övező mítoszokat, és a vele kapcsolatos előítéleteket. Betekintést nyerhetünk napjaink szabadkőművességének titkos szertartásaiba és a mozgalom hosszú múltra visszatekintő jelképrendszerébe. (fülszöveg)