Új könyvek pedagógusoknak 2014. február 03. hétfő
 

Új könyvek pedagógusoknak Az alábbi új könyveket ajánlom kollégáim figyelmébe: Pasi Sahlberg: A finn példa; Veczkó József: Gyermekvédelem pszichológiai és pedagógiai nézőpontból; Tomka János-Bőgel György: Vezetés egykor és most. A könyveket a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadótól kaptuk ajándékba.


Pasi Sahlberg: A finn példa

A finn példa első kézből származó átfogó leírása annak, hogy Finnország hogyan épített három évtized alatt világszínvonalú oktatási rendszert. Pasi Sahlberg, a finn oktatási és kulturális minisztériumban működő CIMO (Nemzetközi Mobilitási és Együttműködési Központ) főigazgatója végigköveti az oktatáspolitika fejlődését az országban, és kiemeli, hogy miben különbözik a rendszer a legtöbb modern állam oktatásától. Megmutatja, hogy az északi országban az oktatási reform ahelyett, hogy a versenyre, kiválasztásra és a diákok külső felmérésére támaszkodott volna, a tanári munka szakmai tartalmának növelésére, az iskolák szakmai vezetésének fejlesztésére, valamint a tanárok és iskolák felé irányuló bizalom megerősítésére helyezte a hangsúlyt. Ez a könyv részletesen leírja az oktatási változások összetett természetét, és arra bátorítja a pedagógusokat és az oktatás irányítóit, hogy hatékony megoldásokat dolgozzanak ki saját körzetük és iskoláik számára. (NTK-ajánló)

Veczkó József: Gyermekvédelem pszichológiai és pedagógiai nézőpontból

Veczkó József a gyermekvédelem gyakorlatában szerzett több évtizedes tapasztalatait és a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Tanszékén kifejtett oktatói, elméleti munkásságának eredményeit összegzi ebben a szintetizáló műben.

Tomka János-Bőgel György: Vezetés egykor és most

Nem mindennapi vállalkozásba fogott a szerzőpáros, akik a gazdasági vezetőképzés területén olyan előadássorozatot tartottak, melynek során egy-egy vezetéselméleti és gyakorlati kérdést bibliai példákkal illusztrálva világítottak meg. Az olvasó örömteli csodálkozással fedezheti fel, hogy A Biblia tényleg a meglepetések könyve, mert nem idegenek tőle azok a helyzetek, amelyek vezetői felelősségről, irányításról, feladatmegosztásról, vagy éppen válságkezelésről szólnak. Ez a bátorító szemléletmód, melyben a ma dilemmái összekapcsolódnak a bibliai modellek inspirációival, jótékonyan hatnak világunkban. A könyv ajánlója Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. (bookline-ajánló)